הסדר טיעון

הסדר טיעון הינו הסכם הנערך בין התביעה לבין נאשם בפליליים. על פי רוב, בהסדר טיעון מוותרת התביעה על חלק מהאישומים המיוחסים לנאשם וזאת בתמורה להודאתו של הנאשם בביצוע עבירות קלות יותר. 

רבים טועים לחשוב שהסדר טיעון הינו מכשיר שנוצר על מנת להקל עם הנאשם, אולם הדבר רחוק מלהיות מדויק. בד"כ התביעה תהיה מוכנה להגיע להסדרי טיעון אך במצבים בהם ישנם קשיים ראייתיים בתיק ו/או במצבים בהם התביעה תהיה מעוניינת לחסוך את זמנה בניהול הליכים ארוכים, בתמורה להקלה מסוימת בעונש. בנוסף ולעיתים, התביעה תסכים לחתום הסדר טיעון מקל עם הנאשם וזאת על מנת לחסוך מהמתלונן/ת את הסבל שבלהעיד בבית המשפט, לדוגמה: בעבירות מין חמורות התביעה עשויה להסכים על הסדר טיעון מקל עם הנאשם ובלבד שתוכל לחסוך מהמתלוננת את הסבל הרב שבלהעיד ולהיחקר נגדית בבית המשפט. 

יש לציין שבית המשפט אינו מחויב לאשר כל הסדר טיעון שנחתם בין התביעה לבין הנאשם, ולמרות שישנו אינטרס ציבורי מובהק לעודד את "מוסד" הסדרי הטיעון, עדיין ישנם מצבים שבהם בית המשפט לא יאשר הסדר טיעון כזה או אחר – זאת בפרט במצבים שבהם העונש שבהסדר הטיעון סוטה באופן קיצוני ממדיניות הענישה הנוהגת.

עורך דין פלילי
עורך דין אופיר מזר

מהו הסדר טיעון

הסדר טיעון הוא כלי משפטי המאפשר לצדדים במשפט פלילי להגיע להסכמה על סיום התיק בלי צורך בניהול משפט מלא. הסדר זה מתבצע בין התביעה לבין הנאשם או סנגורו, ומבוסס על הסכמת הצדדים בנוגע לעונש שיוטל או בנוגע לעובדות כתב האישום, או בנוגע לשניהם. הסדרי טיעון הפכו לחלק בלתי נפרד מהמערכת המשפטית הפלילית, בעיקר בשל הלחץ על בתי המשפט ועומס התיקים שהם נדרשים לדון בהם.

במסגרת הסדר טיעון, התביעה וההגנה מגיעות להסכמה על מספר נקודות קריטיות:

  1. הודאה באשמה – הנאשם מודה באשמה בעבירות המיוחסות לו, או בעבירות פחותות שנכללות בהסדר.

  2. שינוי כתב האישום – לעיתים קרובות, התביעה מסכימה לשנות את כתב האישום, כך שהעבירות שהנאשם מודה בהן הן חמורות פחות מהעבירות המקוריות.

ישנם מספר סוגים נפוצים של הסדרי טיעון, כמתואר להלן:

  1. הסדר טיעון פתוח – הסדר שבו הצדדים מסכימים רק לגבי עובדות כתב האישום, כאשר כל צד טוען באופן חופשי לעונש שמבוקש על ידו.

  2. הסדר טיעון עם תקרה – הסדר שבו הצדדים מסכימים רק לגבי עובדות כתב האישום, כשכל צד טוען חופשי בקשר לעונש המבוקש על ידו, כשמוגדרת תקרה לעונש שיבוקש על ידי התביעה.

  3. הסדר טיעון סגור – הסדר שבו הצדדים מסכימים הן לגבי עובדות כתב האישום, והן לגבי העונש.

בהמשך לאמור יצוין, שכל הסדר טיעון שנחתם בין התביעה לבין ההגנה, חייב לקבל את אישור בית המשפט.

היתרונות והחסרונות של הסדר טיעון

יתרונות ההסדר טיעון:

  1. חיסכון בזמן ומשאבים – הסדרי טיעון מאפשרים למערכת המשפט לחסוך בזמן שיפוטי ומשאבים כלכליים על ידי מניעת הצורך לנהל משפט מלא. זה מקצר את הזמן שבו התיקים נמצאים בתהליך, ומקל על העומס במערכת המשפט.

  2. וודאות – ההסדר מספק לנאשם ולתביעה וודאות לגבי תוצאות המשפט, ומונע את הסיכון להכרעה בלתי צפויה בבית המשפט.

  3. הקלה על הנפגעים – במקרים מסוימים, הסדר טיעון עשוי להקל על נפגעי עבירה בכך שהם אינם נדרשים לעבור את חוויית העדות והדיון הציבורי בבית המשפט.

חסרונות ההסדר טיעון:

  1. פגיעה באינטרס הציבורי – קיימת ביקורת על כך שהסדרי טיעון עלולים לפגוע באינטרס הציבורי, בכך שהם מאפשרים לנאשמים להימלט מעונש הולם עבור העבירות שביצעו.

  2. פגיעה בשקיפות – הסדרי טיעון אינם תמיד נחשפים לציבור, והם עשויים להוביל לתחושה של חוסר שקיפות וצדק במערכת המשפטית.

  3. לחץ על הנאשם –  נאשמים עשויים לחוש לחץ לקבל את הסדר הטיעון גם במקרים בהם הם חפים מפשע, בשל הפחד מהעונש הצפוי אם יורשעו במשפט מלא.

השלכות חברתיות ומשפטיות של הסדר טיעון

הסדרי טיעון הם חלק חשוב ובלתי נפרד מהמערכת המשפטית, אך הם מעלים שאלות אתיות ומשפטיות רבות. מצד אחד, הם מסייעים להבטיח כי המערכת המשפטית תמשיך לפעול ביעילות. מצד שני, הם עלולים ליצור תחושת אי-שוויון וחוסר צדק, במיוחד כאשר עונשים חמורים מופחתים בעקבות ההסדר.

במדינות שונות, ישנם חוקים ותקנות המגדירים את האופן שבו יש לנהל הסדרי טיעון, ובתי המשפט נדרשים לבחון את ההסדרים ולהחליט אם הם תואמים את אינטרס הציבור והצדק. כך גם במדינת ישראל, למשל, למרות שהסדרי טיעון הם נפוצים, בתי המשפט אינם מחויבים לאשר אותם, והם בוחנים כל מקרה לגופו.

הסתבכתם בפליליים? מחפשים עורך דין פלילי דחוף? צריכים ייעוץ לפני חקירה? מחפשים עורך דין פלילי מומלץ? משרד עורך דין פלילי | עורכי דין פלילי אופיר מזר ואיתן כבריאן מלווה ומייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי – זמינות 24/7 בכל רחבי הארץ!