מעצר בפיקוח אלקטרוני
מעצר בפיקוח אלקטרוני הוא חלופה למעצר בבית סוהר, שבה הנאשם נמצא במעצר בית תחת פיקוח טכנולוגי, לרוב באמצעות צמיד אלקטרוני המוצמד לרגלו של הנאשם מעצר זה מאפשר לרשויות האכיפה לעקוב אחר מיקומו של העצור בזמן אמת ולוודא שהוא שוהה במקום שאושר על ידי בית המשפט.
מעצר בפיקוח אלקטרוני הינו אפשרי כחלופה למעצר עד תום ההליכים, הווי אומר שחלופה זו רלוונטית רק לנאשמים (לאחר הגשת כתב אישום) ולא לחשודים הנמצאים במעצר ימים.
כידוע, מעצר עד תום ההליכים הינו אחד האמצעים המחמירים והפוגעניים ביותר שמערכת המשפט יכולה להטיל על נאשם. יחד עם זאת, השימוש בפיקוח אלקטרוני כחלופה למעצר מוחשי הולך וצובר תאוצה, מתוך הכרה בכך שהדבר מאפשר איזון בין הצורך לשמור על ביטחון הציבור לבין הזכויות הבסיסיות של הנאשם.
משרד עורך דין פלילי | עורכי דין פלילי מזר-כבריאן ושות', מלווה ומייצג חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה, בכל שלבי ההליך הפלילי – זמינות 24/7.
מהו מעצר בפיקוח אלקטרוני
מעצר עד תום ההליכים משמעו החזקת נאשם במעצר עד לסיום ההליך המשפטי בעניינו. עם זאת, כאשר מדובר בנאשם שאינו מסוכן באופן המחייב החזקה פיזית במתקן כליאה, ניתן להמיר את המעצר בהגבלות שונות, כגון מעצר בית בפיקוח אלקטרוני. פיקוח אלקטרוני מבוצע באמצעות התקן מעקב (צמיד אלקטרוני) שמוצמד לרגלו או לידו של הנאשם, המאפשר לרשויות לפקח על מיקומו בזמן אמת. הנאשם מחויב לשהות במקום שנקבע לו (לרוב ביתו או כתובת אחרת שאושרה על ידי בית המשפט) ואינו רשאי לצאת ממנו, למעט מקרים חריגים שאושרו מראש.
המסגרת החוקית – הפיקוח האלקטרוני בישראל מוסדר במסגרת חוק המעצרים וכן בתקנות שהותקנו מכוחו. על פי החוק, בית המשפט רשאי להורות על מעצר בפיקוח אלקטרוני כחלופה למעצר ממשי, בתנאי שהוא משתכנע שהדבר מספק מענה לצרכים של שמירה על ביטחון הציבור ומניעת שיבוש הליכי משפט ו/או הימלטות של הנאשם מן הדין.
להלן התנאים העיקריים להחלת הפיקוח האלקטרוני:
- שיקול דעת בית המשפט – בית המשפט ישקול האם הפיקוח האלקטרוני מהווה חלופה מספקת למעצר פיזי.
- חוות דעת גורמי הפיקוח – הממונה על הפיקוח האלקטרוני יצטרך לערוך בדיקת התאמה ולהעביר את חוות דעתו לבית המשפט. בנוסף, ובמקרים מסוימים, שירות המבחן יידרש להעביר לבית המשפט תסקיר מעצר בעניינו של הנאשם, המתייחס לאפשרות החלופה.
- כתובת מתאימה למעצר בית – נדרש לוודא כי קיימת כתובת מגורים מתאימה בה ניתן לאכוף את ההגבלות, כמו גם קו טלפון נפרד לצורך הפעלת הפיקוח האלקטרוני.
- הסכמת הנאשם – מאחר שמדובר במגבלה חמורה על חירותו, יש צורך בהסכמתו לשהות בתנאים אלה.
למי ניתן לאשר מעצר בפיקוח אלקטרוני?
בית המשפט רשאי להורות על מעצר בפיקוח אלקטרוני בתנאים הבאים:
- כאשר הנאשם אינו מהווה סכנה מיידית לציבור.
- כאשר קיימת כתובת מגורים מתאימה בה ניתן לפקח עליו.
- כאשר יש מי שמוכן לערוב לכך שהנאשם יעמוד בתנאים.
- כאשר הפיקוח האלקטרוני יספק חלופה מספקת למעצר במתקן כליאה.
תנאי מעצר בפיקוח אלקטרוני:
- שהייה בבית קבוע – העצור חייב להימצא בכתובת שאושרה על ידי בית המשפט.
- איסור יציאה ללא אישור – כל יציאה חייבת להיות מאושרת מראש (למשל לצורך רפואי או משפטי).
- פיקוח על ידי מפקחים אנושיים – ככלל, בית המשפט מחייב נוכחות של בני משפחה או ערבים נוספים שיוודאו שהנאשם עומד בתנאים.
- איסור על יצירת קשר עם גורמים מסוימים – לדוגמה, קורבן העבירה או עדים פוטנציאליים.
הפרת תנאי הפיקוח – במקרה של הפרת תנאי המעצר, כגון ניסיון להסרת הצמיד או יציאה לא מאושרת מהמקום שבו הוא אמור לשהות, מתקבלת התרעה במערכת הבקרה, והמשטרה מוזעקת באופן מיידי. הפרת התנאים עלולה להוביל לביטול החלופה ולהשבת הנאשם למעצר רגיל.
מעצר בפיקוח אלקטרוני - חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה-מעצרים)
הוראות החוק הרלוונטיות לעניין מעצר בפיקוח אלקטרוני, כמו גם ההוראות השונות הנוגעות למצבים שבהם נעשתה הפרה מצדו של הנאשם, מובאות בסעיף 22 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה-מעצרים), תשנ"ו-1996. להלן עיקר ההוראות:
22ב. (א) מצא בית המשפט כי התמלאו התנאים למתן צו מעצר לפי הוראות סעיף 21(א), וכי לא ניתן להשיג את מטרת המעצר בדרך של שחרור בערובה כאמור בסעיף 21(ב)(1), רשאי הוא, בכפוף לשאר הוראות סעיף זה, להורות כי חלף החזקת העצור במקום מעצר, יימצא העצור במקום שיקבע ולמשך תקופה שיקבע, בתנאי פיקוח אלקטרוני (בחוק זה – מעצר בפיקוח אלקטרוני), אם התקיימו כל אלה:
(1) הנאשם נתן את הסכמתו לכך;
(2) בית המשפט מצא כי בנסיבות המקרה מעצר בפיקוח אלקטרוני יאפשר את השגת תכלית המעצר, לאחר ששקל, בין השאר, את כל אלה:
(א) חומרת העבירה שבה מואשם הנאשם;
(ב) עברו הפלילי של הנאשם;
(ג) אם נעצר הנאשם במעצר בפיקוח אלקטרוני בעבר – האם עמד בתנאי הפיקוח, בהתאם לדיווח שימסור התובע לעניין זה.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), מצא בית המשפט כי יש לעצור את הנאשם, לא יוטל מעצר בפיקוח אלקטרוני לגבי מי שנאשם בעבירות המפורטות להלן, אלא אם כן שוכנע בית המשפט, מטעמים מיוחדים שיירשמו, כי בשל נסיבות ביצוע העבירה או נסיבותיו המיוחדות של הנאשם, ובכלל זה היותו של הנאשם קטין, ניתן להסתפק במעצר בפיקוח אלקטרוני:
(1) עבירה מהעבירות המנויות בסעיף 21(א)(1)(ג);
(2) עבירה לפי סעיף 257, 258 או 259 לחוק העונשין;
(3) עבירה לפי סעיף 12 לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952;
(4) עבירה לפי סעיף, 2, 3 או 4 לחוק מאבק בארגוני פשיעה, התשס"ג-2003.
(ג) לשם החלטה על מעצר בפיקוח אלקטרוני יקבל בית המשפט דיווח מאת המנהל או מי מטעמו כי התקיימו כל אלה:
(1) מעצר העצור בפיקוח אלקטרוני עומד במכסת מספר המפוקחים שקבע השר לפי סעיף 22יב;
(2) מקום הפיקוח המוצע ואמצעי התקשורת בו מאפשרים פיקוח אלקטרוני, והושלמו בו ההתאמות הנדרשות לשם קיום הפיקוח האלקטרוני.
(ד) סבר המנהל כי בשל התקיימותן של נסיבות מיוחדות לא ניתן להפעיל, באותה העת את תכנית הפיקוח המוצעת מטעמים של סכנה לפגיעה בביטחון הנפש, יפנה לקבלת חוות דעת מקצין משטרה בכיר בעניין; מצא קצין משטרה בכיר כי לא ניתן להפעיל את תכנית הפיקוח כאמור, תובא חוות דעתו המנומקת לפני בית המשפט לשם קבלת החלטה לפי סעיף קטן (ג); לא יחליט בית המשפט על מעצר בפיקוח אלקטרוני בניגוד לחוות דעת כאמור אלא מטעמים מיוחדים שיירשמו.
(ה) לא הוגש דיווח המנהל לפי סעיף קטן (ג) בתוך חמישה ימי עבודה מיום שהורה על כך בית המשפט, יובא העצור לפני שופט בתוך 24 שעות מתום המועד האמור.
22ג. (א) הורה בית המשפט על הגשת תסקיר מעצר בהתאם להוראות סעיף 21א, לשם דיון בעניין מעצר בפיקוח אלקטרוני, יכלול תסקיר המעצר התייחסות גם לכל אלה:
(1) התאמת העצור למעצר בפיקוח אלקטרוני;
(2) מקום הפיקוח המוצע;
(3) בני משפחה או דיירים נוספים המתגוררים במקום הפיקוח המוצע, וכן אפשרות התאמתם של בני המשפחה או הדיירים כאמור, או של אדם אחר, לשמש ערבים לקיום תנאי המעצר בפיקוח אלקטרוני.
(ב) על אף האמור בסעיף 21א(א), לא יורה בית המשפט על מעצר בפיקוח אלקטרוני בלא קבלת תסקיר מעצר כאמור בסעיף קטן (א) לגבי עצור כמפורט להלן, אלא מטעמים חריגים שיירשמו:
(1) מי שנאשם בעבירה המנויה בסעיף 22ב(ב);
(2) מי שנעצר או נאסר בעבר.
(ג) אין בהוראות סעיף זה כדי לפגוע בסעיף 10ז(ב) לחוק הנוער.
22ד. החליט בית המשפט על מעצר בפיקוח אלקטרוני –
(1) יפרט בהחלטתו את כל אלה:
(א) כתובת מקום הפיקוח;
(ב) תקופת הפיקוח, אם נקבעה, ויחולו לעניין זה הוראות סעיפים 60 עד 62א;
(ג) (1) פרקי זמן שבהם רשאי המפוקח לצאת ממקום הפיקוח, לתכלית מבין התכליות המנויות בפסקת משנה (2), שתפורט בהחלטה (בסימן זה – חלון פיקוח), אם סבר בית המשפט כי יש מקום לכך, ומצא כי אין במתן אפשרות ליציאה כאמור כדי לסכל את מטרת המעצר בפיקוח אלקטרוני וכי יש דרך סבירה לפקח על המפוקח בזמן חלון הפיקוח;
(2) חלון פיקוח יכול שיהיה לשם קבלת טיפול רפואי, טיפול נפשי או טיפול אחר הדרוש למפוקח, פגישה עם קצין מבחן בהתאם להמלצת שירות המבחן, ולגבי מפוקח שהוא קטין – גם לשם לימודים בבית ספר, ויכול שיהיה לתכלית אחרת שהומלצה בתסקיר המעצר, או לתכלית חשובה אחרת, מטעמים שיירשמו;
(ד) מגבלות ותנאים נוספים שיחולו על המפוקח בתקופת הפיקוח, לרבות הטלת ערובה, כהגדרתה בסעיף 41, להבטחת מילוי התנאים שנקבעו בהחלטה על המעצר בפיקוח אלקטרוני וקביעת מלווים למפוקח בזמן חלון הפיקוח, אם מצא בית המשפט כי הדבר נדרש; לעניין זה יחולו הוראות סעיפים 46 ו-48(א) למעט פסקה (1) המובאת בו, בשינויים המחויבים, ובלבד שכל החלטה על מעצר בפיקוח אלקטרוני תכלול צו איסור יציאת המפוקח מן הארץ;
(2) יקבע בהחלטתו כי אדם שנמצא מתאים ונתן את הסכמתו לכך, יהיה ערב לקיום תנאי המעצר בפיקוח אלקטרוני כאמור בפסקה (1)(ג) ו-(ד), ואם נקבע חלון פיקוח לשם יציאה לעבודה או ללימודים של מפוקח בגיר – יקבע בית המשפט ערב כאמור גם לעניין העמידה בתנאי חלון הפיקוח במקום העבודה או הלימודים.
22ו. (א) השר ימנה סוהר בכיר לתפקיד מנהל הפיקוח האלקטרוני.
(ב) המנהל יהיה אחראי לכל אלה:
(1) פיקוח על עמידתם של המפוקחים בתנאי תכנית הפיקוח שנקבעה להם;
(2) ביצוע פעולות בקרה על הפעלת הפיקוח האלקטרוני ועל פעילות חברה מפעילה;
(3) תיאום בין הגורמים השותפים להפעלת תכנית הפיקוח;
(4) קביעת תכניות פרטניות לליווי סוציאלי של מפוקחים, אם סבר כי הדבר נדרש בנסיבות העניין, וכן פיקוח על ביצוע התכניות האמורות;
(5) ביצוע בדיקה, באמצעות הגורם המוסמך לכך בשירות בתי הסוהר, לגבי התאמתו של אמצעי פיקוח אלקטרוני לשימוש בשבת ובחג כהגדרתו בסעיף 29, אחת לשנה ובכל עת שבה יחול שינוי טכנולוגי שיש בו לשנות את אופן הפעלתו של אמצעי כאמור;
(6) כל תפקיד אחר שהוטל עליו לפי הוראות החוק.
(ג)(1) המנהל, ובהעדרו – ממלא מקומו שהשר הסמיך לעניין זה, יהיה רשאי לאשר יציאה חד-פעמית של המפוקח ממקום הפיקוח שלא בהתאם לתנאי תכנית הפיקוח, במקרים אלה:
(א) הוא מצא כי הדבר נדרש בשל צורך רפואי דחוף או טעם דחוף אחר, ובלבד ששוכנע כי יש הצדקה לכך וכי העניין אינו סובל דיחוי;
(ב) היציאה ממקום הפיקוח נדרשת לצורך הופעת המפוקח לפני הממונה או לפני סוהר בכיר שהנציב הסמיכו לכך, כדי לטעון את טענותיו בעניין הפסקת תכנית הפיקוח, והכול כאמור בסעיף 22ח(ב)(3);
(2) המנהל יתעד בכתב את החלטתו לפי סעיף קטן זה ויודיע עליה לחברה המפעילה, לתובע, למשטרת ישראל ולבית המשפט.
22ח. (א) השר ימנה סוהר בדרגת גונדר משנה לפחות הכשיר להיות שופט שלום לתפקיד ממונה על הפיקוח האלקטרוני.
(ב) (1) היה לממונה יסוד סביר להניח כי מפוקח הפר את תנאי המעצר בפיקוח אלקטרוני וחזר והפר אותם גם לאחר התראה או כי הפר הפרה מהותית של תנאי הפיקוח, והוא קיבל דיווח בכתב מהמנהל או מי מטעמו על הפרות כאמור, רשאי הוא להורות על הפסקת המעצר בפיקוח אלקטרוני והחזרת המפוקח למעצר במקום מעצר;
(2) לשם החלטתו לפי פסקה (1), ישקול הממונה, בין השאר, את חומרת העבירה שבה מואשם המפוקח ואת נסיבותיה, את מהות ההפרה ואת נסיבותיה, וכן נסיבות נוספות הנוגעות לעניין, ובכלל זה את היותו של המפוקח קטין;
(3) לא יורה הממונה על הפסקת המעצר בפיקוח אלקטרוני של מפוקח לפי פסקה (1), אלא לאחר שנתן למפוקח הזדמנות לטעון את טענותיו לפניו או לפני סוהר בכיר שהשר הסמיכו לכך;
(4) ניתנה למפוקח הזדמנות לטעון את טענותיו כאמור בפסקה (3) וטרם התקבלה החלטת הממונה לפי פסקה (1), יהיה הממונה או הסוהר הבכיר כאמור בפסקה (3), רשאי להוראות על החזקתו של המפוקח במקום מעצר לפי פסקה (1) לתקופה שלא תעלה על 24 שעות, מטעמים שיירשמו.
(ג) (1) הורה הממונה על הפסקת המעצר בפיקוח אלקטרוני כאמור בסעיף קטן (ב), יובא העצור לפני בית המשפט בהקדם האפשרי ולא יאוחר מתום שלושה ימים מהפסקת המעצר כאמור, ולעניין מפוקח שהוא קטין – לא יאוחר מתום 36 שעות מהפסקת המעצר; בית המשפט יבחן את החלטת הממונה ויהיה רשאי להותירה על כנה, לבטלה, או להורות על המשך החזקתו של העצור במעצר בפיקוח אלקטרוני, בתנאים שיקבע; בדיון לפי סעיף זה יחולו הוראות סעיף 21(ב)(2) ו-(ג); בסעיף זה, "בית המשפט" – בית המשפט שהורה על מעצרו של הנאשם בפיקוח אלקטרוני, ולעניין קטין – בית משפט לנוער או שופט נוער, כהגדרתם בחוק הנוער, ככל הניתן;
(2) לא הובא מפוקח לפני בית המשפט בתוך שלושה ימים או בתוך 36 שעות, לפי העניין, יוחזר למעצר בפיקוח אלקטרוני, ואולם בית המשפט, לבקשת תובע ומטעמים מיוחדים שיירשמו, רשאי להורות על המשך מעצרו של המפוקח במקום מעצר לפרק זמן שיקבע ושלא יעלה על 24 שעות נוספות, לשם קיום הדיון לפניו;
(3) לעניין פסקאות (1) ו-(2), לא יובאו שבתות וחגים במניין;
(4) דיון לפי סעיף קטן זה בעניינו של קטין שעל בית המשפט לקיימו עם צאת השבת או החג, יתקיים בתוך שש שעות מצאת השבת או החג; לעניין זה, "חג" – כהגדרתו בסעיף 29.
(ד) עצור, מפוקח ותובע רשאים להגיש בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט כאמור בסעיף קטן (ג) לפני בית משפט שלערעור, שידון בה בשופט יחיד; בקשת רשות ערעור תוגש בתוך 30 ימים מיום שניתנה החלטת בית המשפט, אולם בית המשפט שלערעור רשאי להאריך את המועד האמור מטעמים שיירשמו.
(ה) נתפס מפוקח שוהה מחוץ למקום הפיקוח שלא בהתאם לתנאי תכנית הפיקוח באופן העולה כדי הפרה מהותית של תנאי הפיקוח, יובא לפני הממונה או לפני סוהר בכיר כאמור בסעיף קטן (ב)(3), לשם בחינת הפסקת המעצר בפיקוח אלקטרוני לפי סעיף קטן (ב)(1), בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מ-24 שעות ממועד תפיסתו, ועד להבאתו כאמור יוחזק במקום מעצר; לעניין זה לא יובאו שבתות וחגים במניין.
(ו) הוראות סעיף 62א לפקודת בתי הסוהר לא יחולו לגבי החלטת הממונה לפי סעיף זה.
(ז) לעניין סעיף זה, "הפרה מהותית של תנאי הפיקוח" – כל אחד מאלה:
(1) יציאה ממקום הפיקוח שלא לפי תכנית הפיקוח או בלא קבלת אישור לכך, לרבות יציאה לחלון פיקוח שלא לפי השעות שנקבעו לכך, והכול לפרק זמן או בתדירות שקבע המנהל בנוהל שאישר הנציב והובא לידיעת המפוקח;
(2) ביצוע עבירה בתקופת הפיקוח;
(3) פגיעה מכוונת בציוד הפיקוח האלקטרוני או ניתוקו במעשה או במחדל על ידי המפוקח, בסיועו או באמצעות אחר, או אי-דיווח על כל פגיעה או תקלה בציוד הפיקוח האלקטרוני שהמפוקח היה מודע לה;
(4) אי-שיתוף פעולה עם נציג שירות בתי הסוהר, משטרת ישראל או נציג החברה המפעילה, בכל עניין הנוגע לתכנית הפיקוח, או לבירור בדבר עמידה בתנאי תכנית הפיקוח.
22ט. (א) התעורר חשד להפרת תנאי תכנית הפיקוח, רשאי המנהל או סוהר שהמנהל הסמיכו לכך, לשם בירור ההפרה –
(1) לדרוש מכל אדם שעשויה להיות לו נגיעה לעניין למסור לו את שמו ומענו ולהציג לפניו תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת המזהה אותו;
(2) לדרוש מכל אדם הנוגע בדבר למסור לו כל ידיעה או מסמך העשויים לכלול מידע בנוגע לעמידה בתנאי תכנית הפיקוח או להפרתם; בפסקה זו, "מסמך" – לרבות פלט, כהגדרתו בחוק המחשבים, התשנ"ה-1995;
(3) להיכנס למקום הפיקוח.
(ב) סירב מפוקח להיענות לבקשת המנהל או לבקשת סוהר לפי סמכותו בהתאם להוראות סעיף זה, רשאי הממונה להורות על הפסקת המעצר בפיקוח אלקטרוני והחזרתו של המפוקח למעצר במקום מעצר לפי הוראות סעיף 22ח(ב)(1), ויחולו לעניין זה שאר הוראות סעיף 22ח, בשינויים המחויבים
כיצד פועל הפיקוח האלקטרוני
הפיקוח האלקטרוני מתבצע באמצעות מערכת טכנולוגית הכוללת:
- צמיד אלקטרוני – התקן קטן שמוצמד לגוף הנאשם ואינו ניתן להסרה ללא אישור.
- מערכת ניטור ובקרה – מערכת טכנולוגית המחוברת למרכז בקרה ומספקת התראות במקרה של הפרת התנאים.
- מרכז שליטה ובקרה – יחידה בשירות בתי הסוהר (שב"ס) המנטרת 24/7 את מיקום העצור ודואגת לאכיפת תנאי הפיקוח.
- ביקורי פתע – רשויות האכיפה עורכות ביקורות לא מתוכננות בבית העצור לוודא שהוא מציית לכללים.
יתרונות וחסרונות בפיקוח אלקטרוני
- צמצום הפגיעה בחירות הנאשם – מאפשר לנאשם לשהות בביתו במקום בכלא.
- הפחתת הצפיפות בבתי הכלא – מסייע בהקטנת העומס על מערכת הכליאה.
- שמירה על התא המשפחתי – הנאשם שוהה עם בני משפחתו, מה שיכול לשפר את מצבו הנפשי.
- חיסכון כלכלי – העלות של פיקוח אלקטרוני נמוכה משמעותית מעלות כליאת אדם בכלא.
- אפשרות לשיקום – מאפשר לנאשם להמשיך לקיים שגרה מסוימת, כולל עבודה במקרים מסוימים שאושרו מראש.
החסרונות שבפיקוח אלקטרוני:
- הגבלות משמעותיות על חופש התנועה – הנאשם אינו יכול לנוע בחופשיות.
- חשש משיבוש הליכי משפט – קיים סיכון שהנאשם ינצל את היותו מחוץ למתקן כליאה לטובת שיבוש ראיות או הימלטות.
- תלות בטכנולוגיה – תקלות טכניות או תמרונים מצד הנאשם יכולים להוביל לפערים בפיקוח.
- פגיעה בתחושת הצדק הציבורי – יש מי שרואים בכך הקלה בעונש למי שעומד בפני הליך פלילי חמור.
משרד עורך דין פלילי | עורכי דין פלילי מזר-כבריאן ושות', מלווה ומייצג חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה, בכל סוגי העבירות הפליליות ובכל שלבי ההליך הפלילי. בין שירותי המשרד תוכלו למצוא: ייעוץ לפני חקירה, שחרור ממעצר, ייצוג בהליך פלילי, ועוד. המשרד זמין ללקוחותיו 24/7 בכל רחבי הארץ.