זכות השתיקה בחקירה
זכות השתיקה
זכות השתיקה בחקירה הינה אחת מזכויות היסוד של אדם החשוד בביצוע עבירה פלילית. זכות זו, שמוכרת ברוב שיטות המשפט המערביות, נועדה להגן על החשוד מפני הפללה עצמית ולשמר את עקרון החפות – התפיסה שכל אדם הוא חף מפשע עד שיוכח אחרת.
זכות השתיקה מאפשרת לחשוד לסרב להשיב לשאלות חוקרי המשטרה או גורמי אכיפה אחרים, אם התשובות עלולות לשמש נגדו בבית המשפט. זכות זו מעוגנת במשפט הישראלי בסעיף 2(2) לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות), הקובע כי אין לחייב נחקר למסור מידע שעלול להפלילו.
זכות השתיקה של חשוד טומנת בחובה יתרונות וחסרונות, ולכן ישנה חשיבות רבה להתייעץ עם עורך דין פלילי מנוסה, לפני תחילת החקירה. ניסיון העבר מלמד שהתייעצות מוקדמת עם עו"ד פלילי המתמחה בתחום, עשויה להפוך את הקערה על פיה ולהוביל לסגירת תיק החקירה, כבר בשלבים הראשוניים.
משרד עורך דין פלילי | עורכי דין פלילי אופיר מזר ואיתן כבריאן, מתמחה בליווי וייצוג של חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה. התקשרו עכשיו לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, באופן מיידי וללא התחייבות.
זכות השתיקה בחקירה
כאמור לעיל, פקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות) קובעת כי אדם, הנחקר כך, יהיה חייב להשיב נכונה על כל השאלות, שיציג לו בשעת החקירה אותו קצין משטרה, או קצין מורשה אחר כנ"ל, חוץ משאלות שהתשובות עליהן יהיה בהן כדי להעמידו בסכנת האשמה פלילית. הזכות משתלבת בעקרון החוקתי הרחב יותר נגד הפללה עצמית אשר נחשב לעיקרון יסוד בכל מדינה דמוקרטית. עיקרון זה נגזר גם מהזכות לכבוד ולחירות, המוכרות כזכויות חוקתיות במדינת ישראל מכוח חוק יסוד כבוד האדם וחירותו.
ישנו אינטרס ציבורי וצידוקים שונים לזכות השתיקה בחקירה, בניהם:
1. הגנה על כבוד האדם: כפייה על אדם לדבר נגד עצמו פוגעת בזכותו לכבוד ולחירות. זכות השתיקה שומרת על האיזון בין חובתו של אדם להישמע לחוק לבין הזכות שלא להפליל את עצמו.
2. שמירה על עקרון החפות: זכות השתיקה מחזקת את עקרון "המוציא מחברו – עליו הראיה", לפיו נטל ההוכחה מוטל על המדינה, ולא על החשוד.
3. הגנה במצב של הפעלת לחצים פסולים: בחקירות עלולים להיווצר מצבים שבהם החוקרים מפעילים לחצים פסולים (פסיכולוגיים או פיזיים) על החשוד. זכות השתיקה מגינה על החשוד ממצבים שבהם הוא ימסור מידע כוזב או חלקי רק בשל לחצים אלו.
בעת חקירה, על החוקרים ליידע את החשוד על זכותו לשתוק. אי-הודעה כזו עלולה לפגוע בכשרות הראיות שנאספו. חשוב לציין כי שתיקה של חשוד בחקירה או שתיקה של נאשם במשפטו, אינה נטולת השלכות. כך למשל, שתיקה של חשוד בחקירה עלולה לחזק את חומר הראיות נגדו, ואילו שתיקה של נאשם במשפטו, עלולה לשמש כסיוע לראיות התביעה.
מתי מומלץ לשתוק בחקירה
שמירה על זכות השתיקה, בין אם מדובר בחקירה ובין אם מדובר במשפט עצמו, הינה החלטה משמעותית ביותר עבור חשוד או נאשם – החלטה שיש לקבלה לאחר מחשבה, כמו גם לאחר התייעצות עם עורך דין פלילי מנוסה. ההמלצה להשתמש או לא להשתמש בזכות השתיקה משתנה בהתאם לסיטואציה.
להלן מספר מצבים מרכזיים שבהם על פי רוב, מומלץ לשמור על זכות השתיקה:
1. כשאינך מבין את מלוא ההשלכות של דבריך – בחקירה, תשובות לא זהירות עלולות להיות מוצאות מהקשרן, משמשות נגדך בבית המשפט, או אפילו מובילות להחמרת החשדות נגדך. אם אינך בטוח מהן ההשלכות המשפטיות של תשובותיך, עדיף לשתוק עד שתקבל ייעוץ משפטי.
2. כשלא ניתנה לך הזכות להתייעץ עם עורך דין – במדינת ישראל, לכל חשוד זכות להיוועץ בעורך דין לפני החקירה. אם לא ניתנה לך אפשרות כזו, עדיף לשמור על שתיקה עד שתוודא שהבנת את זכויותיך המשפטיות ואת מצבך.
3. כאשר החוקרים מנסים להטעות או ללחוץ עליך באמצעים פסולים – חקירה עשויה לכלול שימוש בטכניקות לחצים פסולים, תמרון פסיכולוגי, או אפילו הצגת מידע מטעה כדי לגרום לך לחשוף פרטים מפלילים. אם אתה מרגיש שהשאלות מובילות אותך להפללה עצמית או שהמניע שלהן אינו הוגן, שמירה על זכות השתיקה היא צעד נבון.
4. כשאתה מותש או לא מרוכז – חקירות ארוכות או מאמצות עלולות לפגוע בכושר הריכוז והחשיבה שלך. במצב כזה, קיים סיכון שתאמר דברים שאינך מתכוון אליהם. במקרים כאלה, השתיקה מאפשרת לך להימנע מטעויות הנובעות מהתשה או לחץ.
5. כשאין לך הסבר מיידי להתנהגותך – במקרים שבהם אינך יכול לספק הסבר מניח את הדעת להתנהגותך או לעובדות מסוימות בחקירה, שתיקה עשויה להיות עדיפה. ניסיון לספק הסברים חלקיים או לא מדויקים עלול לשמש נגדך.
מתי מומלץ שלא לשתוק בחקירה
ההחלטה לשמור על זכות השתיקה צריכה להתקבל בהתייעצות עם עורך דין פלילי מנוסה, שמבין את נסיבות המקרה ואת אסטרטגיית ההגנה הנדרשת. שמירה על זכות השתיקה אינה הודאה באשמה, אלא כלי חשוב לשמירה על זכויותיך, במיוחד כאשר קיים חשש שהדברים שתאמר עלולים לשמש נגדך.
יחד עם זאת, וכפי שהוזכר קודם לכן, לשמירה על זכות השתיקה ישנן השלכות העלולות לפגוע בחשוד או בנאשם, ולכן, מומלץ שלא להשתמש בזכות השתיקה אלא רק במצבים קיצוניים שבהם התשובות שלכם עלולות לסבך אתכם יותר מלעזור לכם. להלן מספר מצבים שבהם מומלץ על פי רוב, שלא להשתמש בזכות השתיקה:
א. כאשר יש לכם אליבי חזק.
ב. כשיש ברשותכם ראיות מוצקות להוכחת חפותכם.
ג. במצבים שבהם התשובה שאתם עומדים לספק הינה הגיונית ויכולה להיתמך בראיות אחרות.
משרד עורך דין פלילי | עורכי דין פלילי אופיר מזר ואיתן כבריאן, מלווה ומייצג חשודים ונאשמים בכל סוגי העבירות הפליליות, ובכל שלבי ההליך הפלילי. בין שירותי המשרד תוכלו למצוא: ייעוץ לפני חקירה, שחרור ממעצר, ייצוג בהליך פלילי, ייעוץ משפטי פלילי, הגשת ערעור פלילי, ועוד. המשרד זמין ללקוחותיו 24/7 בכל רחבי הארץ.