שירות לתועלת הציבור

עונש של שירות לתועלת הציבור (של"צ) מהווה חלופה עונשית חשובה לכליאה, ומבטא גישה שיקומית, מוסרית וחברתית במשפט הפלילי. זהו עונש שבמסגרתו נדרש הנאשם לבצע כמות מסוימת של שעות בהתנדבות לטובת הקהילה, בהתאם להחלטת בית המשפט ובהתאם ליכולתו האישית והפיזית של הנאשם.

עונש השל"צ מוסדר בסעיף 71א לחוק העונשין, לפיו בית המשפט רשאי להטיל שירות לתועלת הציבור כעונש עצמאי, כעונש נלווה למאסר על תנאי, או כחלק מהסדר עונשי משולב. כמו כן, החוק מסמיך את שירות המבחן להמליץ על התאמת הנאשם לביצוע השל"צ, תוך התחשבות ברקע האישי, בנסיבות העבירה וביכולת הביצוע של הנאשם.

ככלל, עונש של של'צ מוטל בעבירות קלות יחסית, כאשר בנסיבות המתאימות, ניתן לצרף אליו "אי-הרשעה" – הווי אומר שלנאשם לא תהיה הרשעה פלילית. 

משרד עורך דין פלילי | עורכי דין פלילי מזר-כבריאן ושות', מלווה ומייצג חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה, בכל סוגי העבירות הפליליות ובכל שלבי ההליך הפלילי. המשרד זמין ללקוחותיו 24/7 בכל רחבי הארץ.

עורך דין פלילי
עורך דין אופיר מזר

צו של"צ

צו שירות לתועלת הציבור (של"צ) הוא אמצעי ענישה חלופי לעונש מאסר, שנועד לשלב בין תגובה לעבירה לבין קידום שיקום העבריין ותרומה לחברה. צו זה מעוגן בפרק ג' לחוק העונשין, תשל"ז-1977, ובפרט בסעיפים 71א–71ו, וכן מוסדר בפועל על ידי שירות המבחן למבוגרים (או לנוער, לפי העניין). מטרת הצו היא להטיל על נאשם שביצע עבירה פלילית, ואשר נמצא מתאים לכך מבחינה אישיותית ותפקודית, לבצע עבודות שירות בהתנדבות וללא תמורה בגוף ציבורי או עמותה המשרתים את הציבור, וזאת בהיקף שעות שנקבע על ידי בית המשפט, בדרך כלל בין 100 ל-400 שעות.

צו של"צ אינו מהווה עונש מאסר או תחליף ישיר לעונש חמור, אלא חלופה שיקומית שמיועדת לאותם מקרים בהם רמת המסוכנות של הנאשם נמוכה, קיימת לקיחת אחריות על המעשים, והוא מסוגל לעמוד בדרישות הצו. לצורך בחינת התאמתו של נאשם לצו של"צ, שירות המבחן עורך תסקיר המוגש לבית המשפט, הכולל הערכה של הנאשם, מצבו האישי, נסיבות העבירה, המוטיבציה לביצוע השל"צ, ובחינה אם הוא מבין את משמעות העונש. בהתאם לתסקיר, בית המשפט רשאי להטיל את הצו ולצרף לו תנאים נוספים, כמו הדרכה, טיפול קבוצתי, או מניעת חיכוך עם אוכלוסיות רגישות. אי עמידה בדרישות הצו עלולה להביא לביטולו ולהטלת עונש חמור יותר. השל"צ מתבצע בפיקוח שירות המבחן ובשיתוף פעולה עם עמותות, עיריות, מוסדות בריאות ורווחה, בתי ספר, בתי חולים, בתי אבות, מרכזים קהילתיים ועוד. 

יתרונותיו של עונש השל"צ הם רבים: הוא מאפשר שמירה על מרקם חיים תקין של הנאשם, מונע סטיגמה קשה הכרוכה בריצוי עונש מאסר, חוסך למדינה משאבים כלכליים, ובו בזמן מקנה לחברה תועלת ישירה מעבודתו של הנאשם. מבחינה עקרונית, צו של"צ נתפס ככלי ענישה חינוכי, הרואה את הפוטנציאל האנושי של העבריין, ונותן לו הזדמנות אמיתית לתקן את דרכיו תוך כדי תרומה לקהילה. אף על פי כן, של"צ אינו מתאים לכל מקרה. במקרים של עבירות אלימות חמורות, עבירות מין או כאשר העבריין אינו משתף פעולה או מגלה חרטה – ייטה בית המשפט שלא להסתפק בצו של"צ. בנוסף, במקרים שבהם הנאשם נכשל בביצוע הצו או הפר את תנאיו, רשאי בית המשפט לבטל את הצו ולהשית עונש אחר במקומו, לרבות מאסר. 

בשנים האחרונות ישנה מגמה בבתי המשפט ובשירות המבחן להרחיב את השימוש בשל"צ, כחלק מהשיח הכללי על ענישה מקדמת שיקום וענישה בקהילה. עם זאת, השימוש בצו זה מחייב איזון עדין בין צורכי ההרתעה והשמירה על שלטון החוק לבין ההכרה בנסיבות אינדיבידואליות ובצורך לתת לעבריין סיכוי להשתקם מחוץ לכותלי הכלא. בכך, צו שירות לתועלת הציבור משקף את גישתו של המשפט הפלילי המודרני, המעמידה את האינטרס החברתי הכולל מעל הענישה הנוקשה, תוך ניסיון להיטיב הן עם העבריין והן עם הקהילה.

שירות לתועלת הציבור - חוק העונשין

סעיף 71א לחוק העונשין מגדיר וקובע את התנאים למתן צו של'צ, כמתואר להלן: 

שירות לציבור

71א. (א) בית משפט שהרשיע אדם ולא הטיל עליו עונש מאסר בפועל, רשאי, במקום כל עונש אחר או בנוסף עליו, לחייבו בצו שיעשה, בשעות הפנאי שלו וללא שכר, פעולה או שירות לתועלת הציבור או הזולת (להלן, בסימן זה – שירות לציבור), למשך תקופה, למספר שעות ובהתאם לתכנית, הכול כפי שיקבע בית המשפט בצו; לצו כאמור ייקרא להלן "צו שירות".

(ב) מצא בית המשפט שנאשם ביצע עבירה, רשאי הוא לתת צו שירות גם ללא הרשעה, בנוסף למבחן או בלעדיו, ומשעשה כן יהיה דינו של צו השירות, לעניין סעיף 9 לפקודת המבחן [נוסח חדש], תשכ"ט–1969, כדין צו מבחן.

(ג) בית המשפט לא יתן צו שירות אלא לאחר ששוכנע על פי תסקיר של קצין מבחן שנעשו סידורים על פי תכנית מפורטת שיאפשרו לנידון לעשות את השירות.

(ד) בית המשפט רשאי לקבוע בצו שירות הוראות ותנאים שיראה אותם נחוצים כדי להבטיח את ביצוע השירות ואת הפיקוח על ביצוע השירות בידי הנידון.

(ה) בית המשפט יסביר לנידון בלשון פשוטה את משמעות הצו, את מטרת השירות ואת פרטיו, ויזהירו שאם לא ימלא אחר הצו יהיה צפוי לתוצאות האמורות בסעיף 71ד; בית המשפט לא יתן צו שירות אלא אם הביע הנידון את נכונותו למלא אחר הוראות הצו.

(ו) שירות לציבור יהיה בפיקוחו של קצין מבחן, והוא רשאי להיעזר באחרים לצורך זה.

תקופת צו שירות ושינויו

71ב. (א) תקופת תקפו של צו שירות לא תעלה על שנה אחת, אולם רשאי בית המשפט להאריכה מנימוקים מיוחדים שיירשמו, ובלבד שמכסת שעות העבודה לא תעלה על מכסת השעות שנתחייב בה הנידון מלכתחילה.

(ב)  בית המשפט שנתן צו שירות רשאי – על פי בקשת קצין מבחן או על פי בקשת הנידון – לעיין מחדש בצו, לשנותו, לקבוע בו הוראות חדשות או לבטל הוראה מהוראותיו, הכל כפי שיראה לצודק בנסיבות העניין.

חיוביו של החייב בשירות

71ג. מי שחויב בשירות לציבור לפי סימן זה יבצע את השירות שהוטל עליו בצו, בהתאם לאמור בו, ויציית להוראות קצין המבחן שקבע בית המשפט או של מי שהוא מינה לכך, בכל הקשור לשירות.

הפרת צו של"צ

סעיף 71ד לחוק העונשין קובע את הסנקציות לגבי מי שהפר צו של"צ שהוטל עליו, כמתואר להלן:

הפרת צו שירות

71ד. הוכח להנחת דעתו של בית המשפט שנתן את צו השירות שהנידון לא מילא אחר צו השירות, רשאי הוא –

(1) אם ניתן צו השירות בלא הרשעה – לבטל את צו השירות, להרשיעו ולגזור עליו עונש על העבירה שבגללה ניתן צו השירות (בסעיף זה – העבירה המקורית);

(2) אם ניתן צו השירות לאחר הרשעה בלא כל עונש נוסף – לבטל את צו השירות ולהטיל עליו עונש על העבירה המקורית במקום צו השירות;

(3) אם ניתן צו השירות לאחר הרשעה נוסף על עונש אחר – לבטל את צו השירות ולהטיל עליו עונש נוסף על העבירה המקורית במקום צו השירות, בהתחשב, בין השאר, בכל עונש שהוטל עליו על העבירה המקורית.

עורך דין פלילי

משרד עורך דין פלילי | עורכי דין פלילי מזר-כבריאן ושות', מלווה ומייצג חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה, בכל סוגי העבירות הפליליות ובכל שלבי ההליך הפלילי. המשרד זמין ללקוחותיו 24/7 בכל רחבי הארץ. התקשרו עכשיו לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, באופן מיידי וללא התחייבות!