סיווג עבירות פליליות

חוק העונשין, תשל"ז-1977 עושה אבחנה בין סוגי העבירות הפליליות לפי מידת חומרתן, ובהתאם משתנה גם טווח הענישה, כפי שיתואר להלן:

  1. עבירות חטא – עבירות קלות באופן יחסי שהעונש שנקבע להן אינו עולה על שלושה חודשי מאסר.
  2. עבירת עוון – עבירות בעלות מדרג חומרה בינוני שהעונש שנקבע להן עולה על שלושה חודשי מאסר אך אינו עולה על שלוש שנות מאסר.
  3. עבירות פשע – עבירות חמורות ביותר שהעונש שנקבע להן עולה על שלוש שנות מאסר. 

יש לציין שהעונשים הקבועים לעבירות השונות אינם חובה והינם עונשי מקסימום בלבד, ולכן, ישנה חשיבות רבה לקבלת ייצוג משפטי מקצועי מאת עורך דין פלילי | עו"ד פלילי מנוסה שיידע להעלות את הטענות המשפטיות החזקות שעוזרות ללקוח, ובכך יוכל להשיג עבורו את התוצאה המיטבית.

העונש על עבירות פליליות

העונש על עבירות פליליות הינו שונה ומגוון, וזאת בהתאם לחומרת העבירה ולנסיבות ביצועה. את הגדרות העבירות הפליליות ניתן למצוא בחוקים השונים בניהם: חוק העונשין, תשל"ז-1977, פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973, חוק איסור הלבנת הון, תש"ס-2000, ועוד. 

בעוד שהחוקים השונים מגדירים את מידת העונש בגין כל עבירה, יש לזכור שעל פי רוב מדובר בעונשי מקסימום שאינם מחייבים את בתי המשפט. בבואו של בית המשפט לגזור את עונשו של נאשם שהורשע בביצוע עבירה פלילית, הוא יעשה זאת בשני שלבים כדלקמן: בשלב הראשון, בית המשפט יקבע מתחם עונש הולם לעבירה  והוא יעשה זאת על פי 3 פרמטרים: הערך החברתי המוגן ומידת הפגיעה בו, נסיבות ביצוע העבירה (כולל מידת אשמו/חלקו של הנאשם) ומדיניות הענישה. בשלב השני, בית המשפט יגזור את עונשו של הנאשם בתוך מתחם העונש ההולם וזאת בהתאם לנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה, לדוגמה: נסיבות חיים קשות של הנאשם, עברו הפלילי של הנאשם, נטילת האחריות של הנאשם על מעשיו, ועוד. 

ככלל, העונש שייגזר על הנאשם בגין ביצוע העבירה הפלילית שעבר יהיה בתוך גבולות מתחם העונש ההולם שקבע בית המשפט. יחד עם זאת ייתכנו חריגות ממתחם העונש ההולם – חריגה למטה מטעמי שיקום או חריגה למעלה מטעמי הגנה על שלום הציבור.

להלן מצורפת טבלה המפרטת את רמת הענישה הבסיסית, הקבועה לעיקר העבירות הנפוצות שבחוק. ככל שהואשמתם בפליליים והנכם מעוניינים לדעת את העונש המדויק הקבוע בחוק בגין העבירה שביצעתם, יש לעיין בחוק עצמו ו/או להתייעץ עם עורך דין פלילי שכן העונשים המופיעים בטבלה הינם עונשי מקסימום בסיסיים ומשתנים בהתאם לנסיבות השונות של ביצוע העבירה.

עבירת איומיםסעיף 192 לחוק העונשין – העונש על עבירת איומים הינו עד 3 שנות מאסר בפועל
עבירת גניבה רגילהסעיף 383 לחוק העונשין – העונש על עבירת גניבה רגילה הינו עד 3 שנות מאסר בפועל.
עבירת גניבת רכבסעיף 413 לחוק העונשין – העונש על גניבת רכב הינו עד 7 שנות מאסר בפועל.
עבירת שודסעיף 402 (א) לחוק העונשין – העונש על עבירת שוד הינו עד 14 שנות מאסר בפועל.
סעיף 402 (ב) לחוק העונשין – העונש בשוד מזויין הינו עד 20 שנות מאסר בפועל.
עבירת תקיפהסעיף 379 לחוק העונשין – העונש על תקיפת סתם הינו עד 2 שנות מאסר בפועל.
סעיף 380 לחוק העונשין – העונש על תקיפה הגורמת חבלה ממשית הינו עד 3 שנות מאסר.
סעיף 333 לחוק העונשין – העונש על גרימת חבלה חמורה הינו עד 7 שנות מאסר בפועל.
סעיף 329 לחוק העונשין – העונש על חבלה בכוונה מחמירה הינו עד 20 שנות מאסר בפועל.
עבירת תקיפת קטין או חסר ישעסעיף 368 לחוק העונשין – העונש על תקיפת קטין או חסר ישע כאשר נגרמה חבלה של ממש הינו עד 5 שנות מאסר בפועל, ואם היה התוקף אחראי על הקטין או החסר ישע, אזי העונש הינו עד 7 שנות מאסר בפועל.
עבירת אונססעיף 345 לחוק העונשין – העונש על עבירת אונס הינו עד 16 שנות מאסר בפועל, ובנסיבות מיוחדות עד 20 שנות מאסר בפועל.
עבירת בעילה אסורה בהסכמהסעיף 346 לחוק העונשין – העונש על בעילה אסורה בהסכמה הינו עד 5 שנות מאסר בפועל.
עבירת מעשה סדוםסעיף 347 לחוק העונשין – העונש על מעשה סדום הינו עד 16 שנות מאסר בפועל, ובנסיבות מיוחדות עד 20 שנות מאסר בפועל.
עבירת מעשה מגונה בכוחסעיף 348 לחוק העונשין – העונש על מעשה מגונה בכוח הינו עד 7 שנות מאסר בפועל.
עבירת רצח בכוונה תחילהסעיף 301א – העונש על רצח בכוונה תחילה הינו מאסר עולם, ועונש זה בלבד.
עבירת רצח באדישותסעיף 300 (א) לחוק העונשין – העונש על רצח באדישות הינו עד מאסר עולם.
עבירת המתה בקלות דעתסעיף 301 לחוק העונשין – העונש על המתה בקלות דעת הינו עד 12 שנות מאסר בפועל.
עבירת סחיטה באיומיםסעיף 428 לחוק העונשין – העונש על סחיטה באיומים הינו עד 7 שנות מאסר בפועל, ואם נעשה המעשה שבגינו נסחט הקורבן אזי העונש הינו עד 9 שנות מאסר בפועל.
עבירת שוחדסעיף 290 לחוק העונשין – העונש על קבלת שוחד הינו עד 10 שנות מאסר בפועל.
סעיף 291 לחוק העונשין – העונש על מתן שוחד הינו עד 7 שנות מאסר בפועל.
עבירת קבלת דבר במרמהסעיף 415 לחוק העונשין – העונש על עבירת קבלת דבר במרמה הינו עד 3 שנות מאסר בפועל, ובנסיבות מחמירות עד 5 שנות מאסר בפועל.
עבירת החזקת נשקסעיף 144 (א) לחוק העונשין – העונש על החזקת נשק הינו עד 7 שנות מאסר בפועל.
עבירת נשיאת נשקסעיף 144 (ב) לחוק העונשין – העונש על נשיאת נשק הינו עד 10 שנות מאסר בפועל.
עבירת החזקת סכיןסעיף 186 לחוק העונשין – העונש על החזקת סכין או אגרופן מחוץ לתחום הבית הינו עד 5 שנות מאסר בפועל.
עבירת סחר בסמים מסוכניםסעיף 13 לפקודת הסמים המסוכנים – העונש על סחר בסמים מסוכנים הינו עד 20 שנות מאסר בפועל.
עבירת הדחת קטינים לסמיםסעיף 21 לפקודת הסמים המסוכנים – העונש על הדחת קטינים לסמים הינו עד 25 שנות מאסר בפועל.
עבירת גידול סמים מסוכניםסעיף 6 לפקודת הסמים המסוכנים – העונש על גידול סמים הינו עד 20 שנות מאסר בפועל.
עבירת הסתה לגזענותסעיף 144א לחוק העונשין – העונש על הסתה לגזענות הינו עד 5 שנות מאסר בפועל.
עבירת הסתה לאלימותסעיף 144ד2 לחוק העונשין – העונש על הסתה לאלימות הינו עד 5 שנות מאסר בפועל.
עבירת הצתהסעיף 448 לחוק העונשין – העונש על עבירת הצתה הינו עד 15 שנות מאסר בפועל, ואם ההצתה הייתה בנכס של המדינה (אתר טבע וכו') אזי העונש הינו עד 20 שנות מאסר בפועל.

התיישנות עבירות

אחת מטענות ההגנה המקדמיות והמהותיות ביותר בחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] הינה טענת ההתיישנות. לכל עבירה ישנו מועד שבו היא מתיישנת, ובחלוף אותו מועד לא יהיה ניתן יותר להעמיד לדין את אותו האדם שחשוד בביצוע של אותה העבירה. יש לציין כי תקופות ההתיישנות אינן קבועות לגבי כל העבירות ומשתנות בהתאם לסיווג העבירה (חטא, עוון או פשע), וכפי שקובע סעיף 9 ל- חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982, להלן:

9. (א) באין הוראה אחרת לענין זה בחוק אחר, אין להעמיד אדם לדין בשל עבירה אם עברו מיום ביצועה –

(1) בפשע שדינו מיתה או מאסר עולם – שלושים שנים;
(1א) בפשע שדינו שבע שנות מאסר ומעלה, והוא עבירה המנויה בתוספת הראשונה ב' – 15 שנים;
(2) בפשע אחר – עשר שנים;
(3) בעוון – חמש שנים;
(4) בחטא – שנה אחת

(א1) (1) על אף האמור בסעיף קטן (א), ניתן להעמיד אדם לדין בשל עבירה כאמור בפסקה (1א) של אותו סעיף קטן, אם בחלוף 15 שנים מיום ביצוע העבירה טרם אותר החשוד ובידי הרשות החוקרת יש ראיה המהווה אמצעי זיהוי ביומטרי המפורט בתוספת הראשונה ד', שיש יסוד סביר להניח שיש בה כדי להוכיח את זהות החשוד או את הקשר בין החשוד לביצוע העבירה – ובלבד שלא עברו 23 שנים מיום ביצוע העבירה; בסעיף קטן זה, "ביומטרי" – מאפיין אנושי פיזיולוגי ייחודי, הניתן למדידה ממוחשבת;

(2) הסמכות להאריך את תקופת ההתיישנות לפי הוראות סעיף קטן (ג)(2) עד (4) יחולו על התקופה האמורה בפסקה (1).

(ב) בעבירות לפי החוק בדבר מניעתו וענישתו של הפשע השמדת עם, תש"י-1950, ולפי החוק לעשיית דין בנאצים ובעוזריהם, תש"י-1950 – אין התיישנות.

(ב1) (1) בעבירות רצח ורצח בנסיבות מחמירות לפי סעיפים 300 ו-301א לחוק העונשין – אין התיישנות;

(2) בעבירת ניסיון לרצח לפי סעיף 305 לחוק העונשין, ובעבירה של קשר לפי סעיף 499 לחוק האמור לעבור עבירה כאמור או עבירות רצח ורצח בנסיבות מחמירות כאמור בפסקה (1), שבוצעו כלפי מי שכיהן כראש הממשלה בעת ביצוע העבירה – אין התיישנות.(ג) (1) בעבירה מסוג פשע או עוון, אשר בתוך התקופות האמורות בסעיף קטן (א) נערכה לגביה חקירה על פי חיקוק, יתחיל מניין התקופות האמורות ביום ההליך האחרון בחקירה, ובלבד שלא תוארך בשל כך תקופת ההתיישנות מעבר לאמור בסעיף קטן (א) בתקופה העולה על המפורט להלן, לפי העניין (בסעיף זה – התקופה הנוספת):

(א) בעבירה מסוג פשע שדינו מיתה או מאסר עולם – חמש שנים;
(ב) בעבירה מסוג פשע, ובעבירה מסוג עוון המנויה בתוספת הראשונה א' או בתוספת הראשונה ג' – שלוש שנים;
(ג) בעבירה מסוג עוון שאינה מנויה בתוספת הראשונה א' ובתוספת הראשונה ג' – שנתיים;

(2) ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל (בסעיף זה – ראש אגף החקירות) או מי שממלא תפקיד דומה ברשות חוקרת אחרת רשאי להאריך את התקופה הנוספת בשישה חודשים אם סבר כי קיים אינטרס ציבורי להארכת תקופה זו;

(3) פרקליט מחוז או מי שממלא תפקיד דומה ברשות תביעה אחרת, ראש ענף חקירות במחוז או מי שממלא תפקיד דומה ברשות חוקרת אחרת, לפי העניין, רשאי להאריך את התקופה הנוספת, לרבות לאחר הארכתה לפי פסקה (2), אם סבר כי קיים אינטרס ציבורי להאריך את התקופה בפרק זמן נוסף הנדרש לשם השלמת חקירה, הוצאת תעודת חיסיון, השלמת הליך שימוע, קבלת החלטה בעניין ערר שהוגש לפי סעיף 64 או לשם המתנה להחלטת המחלקה לחקירת שוטרים בעניין תלונה שהוגשה אליה על ביצוע עבירה הקשורה לאותה פרשה; תקופת ההארכה הנוספת לפי פסקה זו לא תעלה במצטבר על –

(א) בעבירה מסוג פשע, ובעבירה מסוג עוון המנויה בתוספת הראשונה א' או בתוספת הראשונה ג' – שנתיים;

(ב) בעבירה מסוג עוון שאינה מנויה בתוספת הראשונה א' ובתסופת הראשונה ג' – שנה;

(4) היועץ המשפטי לממשלה, לבקשת פרקליט מחוז, ראש רשות תביעה אחרת, ראש אגף חקירות או ראש רשות חוקרת אחרת, רשאי להאריך את התקופה הנוספת, לרבות לאחר הארכתה לפי פסקאות (2) ו-(3), אם סבר כי בשל קיומן של נסיבות מיוחדות שיירשמו קיים אינטרס ציבורי להאריך תקופה זו, ורשאי הוא לשוב ולהאריכה כאמור, מעת לעת, ובלבד שכל תקופת הארכה כאמור לא תעלה על המפורט להלן, לפי העניין, ותקופת ההארכה לא תעלה במצטבר על המפורט להלן, לפי העניין:

(א) בעבירה מסוג פשע, ובעבירה מסוג עוון המנויה בתוספת הראשונה א' או בתוספת הראשונה ג' – כל תקופת הארכה לא תעלה על שנה, ותקופת ההארכה לא תעלה במצטבר על חמש שנים;

(ב) בעבירה מסוג עוון שאינה מנויה בתוספת הראשונה א' ובתוספת הראשונה ג' – כל תקופת הארכה לא תעלה על שישה חודשים, ותקופת ההארכה לא תעלה במצטבר על שלוש שנים;

(5) התנהלה חקירה נגד כמה חשודים באותו תיק חקירה, בעבירות שונות הקשורות לאותה פרשה, תימנה התקופה הנוספת לגבי עבירות אלה שהן מסוג פשע או עוון, לפי העבירה החמורה מהן.

(ג1) בעבירה מסוג פשע או עוון אשר בתוך התקופות האמורות בסעיפים קטנים (א) או (א1), לפי העניין, או בתוך התקופה הנוספת, הוגש לגביהן כתב אישום או התקיים הליך מטעם בית המשפט, יתחיל מניין התקופות האמורות בסעיף קטן (א) ביום הגשת כתב האישום או ביום ההליך האחרון מטעם בית המשפט, לפי המאוחר.

(ג2) במניין התקופות האמורות בסעיפים קטנים (א) או (א1), לפי העניין, והתקופה הנוספת, לא יובאו בחשבון פרקי הזמן המפורטים להלן:

(1) פרק הזמן שבו נבצר ממשטרת ישראל או מרשות חוקרת אחרת או מרשויות התביעה, לפי העניין, להשלים את החקירה או לגבש החלטה בעניין העמדה לדין, בהתאמה, בשל אחד מאלה, ובלבד שהרשויות פעלו בשקידה סבירה להשלמת ההליכים בדרכים אחרות:

(א) החשוד נמצא מחוץ לישראל או שלא ניתן לאתרו אף לאחר שהרשויות פעלו בשקידה סבירה כדי לאתרו;

(ב) החשוד מתחמק מהליכי החקירה או ההעמדה לדין;

(ג) מצבו הרפואי או הנפשי של החשוד או של עד מרכזי אינו מאפשר לקיים הליכי חקירה או העמדה לדין;

(ד) עד מרכזי נמצא מחוץ לישראל או שלא ניתן לאתרו אף לאחר שהרשויות פעלו בשקידה סבירה כדי לאתרו, ומתקיים אחד מאלה:

(1) יש יסוד להניח שהדבר נובע מפעולות שנקט החשוד או מי מטעמו;

(2) הליכי החקירה או ההעמדה לדין הם בעבירה המנויה בפרטים (2) או (3) בתוספת הראשונה ב';

(3) הליכי החקירה או ההעמדה לדין הם בפשע שדינו שבע שנות מאסר ומעלה, ובלבד שפרק הזמן שלא יובא בחשבון לפי פסקת משנה זו לא יעלה על שלוש שנים;

(2) פרק הזמן שבו נבצר ממשטרת ישראל או מרשות חוקרת אחרת או מרשויות התביעה, לפי העניין, להשלים את החקירה או לגבש החלטה בעניין העמדה לדין, בשל הגשת בקשה לעזרה משפטית או לסיוע משפטי ממדינה אחרת לצורך הליכי החקירה או ההעמדה לדין, לפי חוק עזרה משפטית בין מדינות, התשנ"ח-1998, או לפי דין אחר; פרק הזמן לפי פסקה זו לא יעלה על התקופה שממועד הגשת הבקשה ועד לביצועה או דחייתה בידי המדינה האחרת;

(3) פרק הזמן שבו נבצר ממשטרת ישראל או מרשות חוקרת אחרת או מרשויות התביעה, לפי העניין, להשלים את החקירה או לגבש החלטה בעניין העמדה לדין, בשל הליכים משפטיים שנוקט החשוד;

(4) פרק הזמן שבו לא ניתן לחקור חשוד או להגיש נגדו כתב אישום, בשל חסינות הנתונה לו לפי כל דין;

(5) פרק הזמן שמיום חתימת הסדר לפי סימן א'1 לפרק ד' עד תום התקופה שנקבעה לקיום תנאי ההסדר כאמור באותו סימן או עד לאי-קיום תנאי מתנאי ההסדר על ידי החשוד או עד שהתגלה כי ההסדר הושג במרמה, והכול בכפוף להוראות סעיף 67ז.

התיישנות עונשים

סעיף 10 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] קובע את תקופות ההתיישנות של העונשים, הווי אומר התקופות שלאחריהן לא יהיה ניתן לדרוש את ביצוע העונש שהושת על הנאשם, כפי שיתואר להלן: 

10. (א) עונש שהוטל לא יתחילו בביצועו, ואם נפסק ביצועו לא ימשיכו בו, אם מיום שפסק הדין נעשה לחלוט, או מיום ההפסקה, הכל לפי המאוחר יותר, עברו –

(1) בפשע – עשרים שנים;
(2) בעוון – עשר שנים;
(3) בחטא – שלוש שנים.

(ב) אין התיישנות של העונש בעבירות שאין בהן התיישנות, כאמור בסעיף 9(ב) ו-(ב1).

(ג) במניין התקופות האמורות בסעיף קטן (א)(1) ו-(2) לא יובאו בחשבון פרק הזמן שבו לא היה ניתן לאתר את מי שהוטל עליו העונש ופרק הזמן שבו שהה מי שהוטל עליו העונש מחוץ לישראל, בשל התחמקותו מריצוי עונשו.

עורך דין פלילי

לחיפוש נושאים באתר:

 

 

הסתבכתם בפליליים? מחפשים עורך דין פלילי דחוף? צריכים ייעוץ לפני חקירת משטרה? מחפשים עורך דין פלילי מומלץ? משרד עו"ד פלילי | עורכי דין פלילי אופיר מזר ואיתן כבריאן, מלווה ומייצג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי – זמינות 24/7 בכל רחבי הארץ!